Rólunk

A MAL ÉS A GÚTAI TÁJHÁZ

A MAL-nak az alakulása idején 1992-ben a gútai Városi Művelődési Központ Libressó néven ismert terme, majd a Kitti presszó adott otthont. Két évi hitelt érdemlő munkánk után 1994 tavaszán a városi önkormányzat a rendelkezésünkre bocsátotta az addig üresen álló Tájházat. Szerény lehetőségeink főleg kétkezi munkát jelentettek, ám ez elegendőnek bizonyult a takarítás, meszelés elvégzéséhez, a muskátlis ablakok, a virágágyások kialakításához, a fák gondozásához. Létrehoztuk saját házunkat — várunkat, majd a későbbi rendezvények, előadások színterét, a közösségi élet és a kultúra kis szigetét.

A felújított ház nagy udvara sugallta a nyári alkotótáborok ötletét. Mivel a maroknyi csapatból senki sem tevékenykedett még ezen a téren, ötletlesre indultunk a szentendrei skanzenbe, illetve a Csallóköz hasonló műemlékgazdagította helyeire (Jókai vízimalom) és segítségül hívtuk a Fiatal Népművészek Stúdióját (FINÉS).

Már az első alkotótábor idején felmerült egy pajta, vagy amolyan fészer felépítésének a gondolata, mivel az épületegyüttes helyiségei kevésnek bizonyultak a különböző mesterségek oktatásához. Pályázattal fordultunk az Illyés Közalapítványhoz, ahonnan az anyagiak nagyobb részét meg is kaptuk.

Mal dijasok Teljes historia